Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ


Το 56% των Ελλήνων συμφωνεί με την ευθανασία

Το 56% των Ελλήνων συμφωνεί με την ευθανασία
Το 56% των Ελλήνων συμφωνεί με την ευθανασία. Το χαμηλότερο ποσοστό έναντι των υπόλοιπων Ευρωπαίων έχουν οι Έλληνες αναφορικά με τη θετική αντιμετώπιση της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, δηλαδή της ευθανασίας. Βέβαια περισσότεροι από τους μισούς απάντησαν θετικά στο ερώτημα.


Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Ένωση Ιατρικών Συνηγόρων Ελβετίας (SMLA) και διεξήχθη στην Αυστρία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Σουηδία.

Σχεδόν τα ¾ του δείγματος απάντησαν ότι οι άνθρωποι θα έπρεπε να έχουν την επιλογή πώς και πότε θα πεθάνουν. Αντίστοιχο ποσοστό απάντησε ότι θα μπορούσε να σκεφτεί τον εαυτό του να επιλέγει αυτό τον τρόπο αν έπασχε από ανίατη νόσο, σοβαρή αναπηρία ή αφόρητους πόνους χωρίς θεραπεία. Οι Γερμανοί είναι οι πιο θετικοί κατά 87%, οι Ισπανοί κατά 78%, οι Γάλλοι κατά 75%, οι Δανοί και οι Βρετανοί κατά 71%, ενώ οι Έλληνες κατά 56%.

Σήμερα μόνο 4 χώρες επιτρέπουν την ευθανασία:

  • Βέλγιο
  • Λουξεμβούργο
  • Ολλανδία
  • Ελβετία
Οι υπάρχουσες απαγορεύσεις έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη αυτού που αποκαλείται «τουρισμός ευθανασίας». Ασθενείς δηλαδή που θέλουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους, κυρίως από την Γερμανία, τη Γαλλία και την Βρετανία, ταξιδεύουν ως την Ελβετία για να το κάνουν. Το 2010 μάλιστα υπήρξε πρόταση στο καντόνι της Ζυρίχης να υπάρξουν αυστηρότεροι νόμοι και η απαγόρευση του ταξιδιού για ευθανασία αλλά απορρίφθηκε.

Πηγή: healthpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: